Deze vier fasen volgen logisch op elkaar: als je iets meemaakt (ervaring) is het belangrijk daarna je ervaringen te overdenken (reflectie) en te veralgemeniseren (begripsvorming). Je kan dan een aanpak bedenken waarmee je een overeenkomstige gebeurtenis tegemoet kan treden (experimenteren). Als je die nieuwe aanpak, dat geleerde gedrag, daadwerkelijk gebruikt doe je weer nieuwe ervaringen op (concrete ervaring) waarover je weer kan nadenken (reflectie), zodat je nieuwe inzichten krijgt (begripsvorming).
Ook kan men een tegenstelling opmerken, van boven naar beneden en van links naar rechts. Boven is concreet, onder abstract en links is actief en rechts is dan weer passief. Door de zaak van vele kanten te bekijken leert met het meest effectief
De eerste test:
Na een snelle google naar “kolb leerstijlentest”, kwam ik al snel op de volgende site uit:http://www.thesis.nl/index.php?option=com_db8kolb&Itemid=42

Een denker dus...
“ Een denker houdt zich het liefst bezig met het vormen van begrippen. Het maken van theoretische modellen is de kracht van de denker. Voor de denker staan nauwkeurigheid, logica en het denken in zuivere, abstracte begrippen op de eerste plaats. Vanuit de (gemaakte) theoretische modellen probeert de denker richting de werkelijkheid te komen.”
Nu natuurlijk de aanrader van meneer Boers:
http://www.damhuiselshoutverschure.nl/tests/kolb_leerstijl.pl
- 3 : concrete ervaringen
Ik denk dat als ik nieuwe wiskunde leer vooral het deel van de denker naar voren komt: Het leren begint bij mij met observeren en door goed te kijken wat er nou gezegd wordt etc. Daarna komt het abstracte deel meer naar voren, en denk ik er zelf over na. Toch kan ik mij nog steeds niet vinden bij de score van concrete ervaringen, vooral niet na verschillende bijbehorende eigenschappen gelezen te hebben.
http://www.thesis.nl/index.php?option=com_db8kolb&Itemid=42
Tweede test:
http://www.damhuiselshoutverschure.nl/tests/kolb_leerstijl.pl
Derde test:

see more Epic Fails
Goed de testen uitgewerkt, met mooi ondersteuning van failblog :P
BeantwoordenVerwijderenHallo Hans,
BeantwoordenVerwijderenJe geeft een goede samenvatting van het nut van de theorie van Kolb. Mooi.
Ik ben tevreden over het ingeleverde werk van je. Toch ben ik benieuwd hoe het komt dat je meermalen een onverwachte uitslag kreeg (een beslisser, waar je denker verwacht).
Kan je daar nog wat over zeggen?
Groeten,
Rogier Boers